Föredrag om Naturvård i Kils kommun

Naturskyddsföreningen i Kil bjöd in till en informationskväll den 11 december om Kils natur och hur man kan arbeta med naturvård. Vi var totalt 17 personer som fick lyssna på mycket intressanta föredrag av Jan Rees vid länsstyrelsen och Matilda Elgerud som arbetat som kommunekolog i Kil.

Jan berättade bland annat om de naturreservat som finns i Kils kommun och vilka arter som är särskilt intressanta i kommunen. Han nämnde storspov och tofsvipa som finns i kommunen, men som har det lite jobbigt med sin häckning pga den tidiga och ofta upprepade slåttern. Genom att spara vissa områden vid slåttern kan man göra livet lättare för dessa fåglar. Det märktes att Jans hjärta klappar extra för de fjärilar vi har, t ex brun gräsfjäril som är Värmlands landskapsfjäril. Den trivs i igenväxande ängar. Ängarna får dock inte växa igen för mycket och inte slås. Ingen lätt balansgång. Jan berättade också om vad länsstyrelsen gör för att vårda de naturreservat som finns. Spännande med naturvårdsbränningar.

Matilda nämnde inledningsvis att den biologiska mångfalden är hotad. Hon räknade upp en mängd olika saker som olika aktörer kan göra för att förbättra situationen för djur- och växter. Kommunen kan på egen mark bilda naturreservat och biotopskydd, gynna biologisk mångfald i sin egen skog och skapa miljöer vid byggnation där olika arter trivs. När det gäller annans mark kan kommunen föra dialog med markägare om naturskydd. Matilda påpekade också att den ideella naturvården, som Naturskyddsföreningen, har viktiga uppgifter. Hon nämnde vidare olika platser i Kils kommun som borde skyddas. Hon sammanfattade föredraget med att säga att det finns gott om naturområden i Kils kommun som kan och bör ges ett skydd. Ingen av de närvarande protesterade.

Efter föredraget följde en diskussion om hur vi naturvänner ska väcka mer intresse för naturvård hos politikerna i Kil. Ett bra naturvårdsarbete är ju till fördel för kommuninvånarna och kommunens utveckling, sa någon. Tanken väcktes att göra en skrivelse med förslag på hur en kommunekolog kan jobba och en uppräkning av olika mycket konkreta naturvårdsåtgärder som kommunen kan vidta. Ett besök hos kommunledningen där vi för fram våra synpunkter var en annan idé.

Kvällen var mycket lyckad. Åhörarna gick inte hem när mötet var slut utan stod kvar i lokalen och diskuterade i grupper.

Vi hoppas på en bra fortsättning på arbetet för naturvård i Kils kommun. Om du har ideer eller vill delta i arbetet så kontakta någon i kilskretsens styrelse!

Kommentera

1 thoughts on “Föredrag om Naturvård i Kils kommun

  1. Ett fel har insmugit sig i artikeln. Jan har läst den och påpekar att den bruna gräsfjärilens ängar får slås men inte för tidigt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.